Opis przedmiotu aukcji
Brewkit Oberschlesische Brauerei VIENNA LAGER Zestaw do zrobienia 23 litrów pysznego, domowego piwa. Skład zestawu: nachmielony ekstrakt słodowy, drożdże hybrydowe 7g (górna fermentacja) Receptura piwa VENNA LAGER została opracowana przez niemieckich specjalistów. Jest to piwo stworzone specjalnie na rynek Niemiec, Austrii i Szwajcarii. Masz szansę spróbować kunsztu zachodnich piwowarów.Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji. Drożdże te w temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe. Fermentują nawet w 13 stopniach. Należy wziąć pod uwagę, że czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji. Sposób przygotowania: Wszystkie użyte do fermentacji elementy należy umyć i wydezynfekować. Drożdże z zestawu należy uwodnić w 100ml przegotowanej i ostudzonej wody (30+/-3stC). Odczekać ok. 30 min. Pojemnik z koncentratem należy umieścić w garnku z gorącą wodą celem jego upłynnienia. Do garnka wlać 2 litry wody i rozpuścić w niej 1 kg cukru ( lepiej glukozy, a najlepiej koncentrat słodowy niechmielony) Podgrzać i mieszając dokładnie rozpuścić składniki. Całość wlać do pojemnika fermentacyjnego i uzupełnić zimną wodą do 23 litrów tak, aby temperatura brzeczki miała 18-22°C. Zadać wcześniej uwodnione drożdże. Bardzo dokładnie mieszać 1-2 minuty celem napowietrzenia brzeczki. Szczelnie zamknąć pojemnik fermentacyjny. W pokrywie pojemnika (korku) umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą. Fermentacja najczęściej trwa 6-10 dni. Przy niższych temperaturach czas fermentacji może się wydłużyć. W celu stwierdzenia zakończenia fermentacji należy w pierwszej kolejności zaobserwować, czy z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się gaz. Jeśli poziomy cieczy w rurce nie są na jednej wysokości, a pokrywa pojemnika jest wybrzuszona, to zapewne fermentacja jeszcze trwa. Jeśli nie ma oznak nadciśnienia w pojemniku uznajemy fermentację za zakończoną. Możemy także posłużyć się cukromierzem. Piwo można zlać do innego pojemnik z nad osadu i zostawić na kilka dni na cichą fermentację. Po tym czasie piwo rozlewamy do umytych, wydezynfekowanych butelek dodając ok. 4 g cukru (glukozy) na każde 0,5 litra piwa celem jego nagazowania w butelce (wtórna fermentacja). Kapslujemy. Wsypany cukier (glukozę) należy rozpuścić przechylając kilkukrotnie butelkę. Przez pierwsze 3-5 dni przechowywać w temp 18-22 stC. Potem najlepiej leżakować piwo w temperaturze 14-18 stC w ciemnym pomieszczeniu. Trwałość nawet 2-3 lata !! ...
Wysyłka gratis. ERLI InPost Paczkomaty 24/7 ErliPRO -dostawa za 0 zł Pojutrze u Ciebie! Wysyłka w 24 godziny. Kategoria: Piwowarstwo:Kolekcje i sztuka:Kolekcje:Słód:Akcesoria alkoholowe:Pozostałe ( 4166762 6fa12721-0d0f-4463-99b7-b85200f38952 ) Dodatkowe parametry wysłki podczas zakupu w sklepie EAN : 0